top of page

Highlights sezóny 2022/2023

Aktualizováno: 12. 8. 2023

Stojíme opět na prahu nové sezóny, tentokrát jubilejní dvacáté. Zdá se to až trochu neuvěřitelné, že se naší milované filmové hudbě věnujeme již takřka dvě dekády. Nám to připadá jako dlouhá doba, ale v porovnání s nekonečným "vesmírem", ke kterému svět soundtracků lze přirovnat jsme teprve na začátku. Nicméně i za tu jednu dvacetinu se toho událo velmi mnoho. Proto mi, prosím, dovolte opět menší bilancování. Pokusím se volně navázat tam, kde jsem minule skončil a telegraficky si připomenout zásadní momenty, kterými si orchestr prošel. Vraťme se tedy přibližně o rok zpět. Přeji příjemné čtení.


ZÁŘÍ

  • 23.září - Sexteto PFO vystoupilo při zahájení konference Game Developers Session 2022 Přítomným vývojářům z celého světa jsme zahráli bezmála 40 minutový program nejslavnějších herních hudebních témat.



ŘÍJEN

  • 10. října - část PFO doprovází pěvecké kvarteto Il Divo - odkaz

  • 22.října - Smyčce PFO hrály podruhé pro vyprodané Masarykovo divadlo v Jičíně


LISTOPAD

  • 5.listopadu - Nejdéle odkládaný "covidový" koncert v zaplněném sále pražské Lucerny znamenal velký zlom. Vystoupili jsme společně s našimi spolupracujícími sbory - Pražským filmovým sborem a Canti Di Praga již potřetí.

foto: Jan Urbánek
PFO potřetí ve velkém sále Paláce Lucerna
  • 19.listopadu - Po covidové pauze jsme také s odstupem 2,5 roku zahráli s našimi Smyčci ve vyprodaném litoměřickém kině Máj. Atmosféru kin máme opravdu rádi!

Smyčce PFO v litoměřickém kině Máj


PROSINEC

  • 3.prosince - Naši premiéru v sále Filharmonie Hradec Králové jsme pojali ve velkém stylu a nadmíru si ji užili. Přívítání a atmosféra byla díky publiku naprosto fantastická!

PFO v sále Filharmonie Hradec Králové

  • 10.prosince - V sále Martinů jsme již zahráli pěknou řádku koncertů, ale do této doby se nepoštěstil žádný vánoční. A ikonické čepičky nemohly chybět.

První vánoční koncert PFO na HAMU

  • 11.prosince - Sexteto PFO vystoupilo již poněkolikáté s tradičním adventním koncertem v Obřadní síni MČ Prahy 5.

  • 18.prosince - Předvánoční čas bychom si bez koncertu v kině Lucerna už tentokrát ani neuměli představit. Těší nás, že si u Vás právě tyto koncerty našly velkou oblibu.

Tradiční vánoční koncert v kině Lucerna

LEDEN

  • 14.ledna - Po krátké vánoční přestávce jsme zavítali do našeho oblíbeného slovenského Rozhlasu a v novoročním období potěšili naše věrné fanoušky. Nutno uznat, že díky Vám i díky atmosféře celé budovy jsou koncerty zde opravdu vyjímečné!

PFO ve velkém koncertním studiu slovenského Rozhlasu
  • 28.ledna - ...aneb když v Bratislavě, tak rovnou ve velkém i v domovské Praze. Obecním domem zněly skladby z trilogie Pán Prstenů a mnoho dalších velkofilmových a videoherních. I sami před sebou jsme posunuli pomyslnou laťku. Příště ji, věříme, posuneme zas.


PFO v Obecním domě s Pražským filmovým sborem, sborem Canti di Praga a NA-HLAS

ÚNOR

  • 18.února - Besední dům je více než 10 let naší hlavní scénou v moravské metropoli. I když v posledních letech ji značně dohání Hvězdárna a Planetárium na Kraví Hoře, kam pravidelně jezdíme s našimi Smyčci.


BŘEZEN

  • 22.března - Vždy si velmi vážíme pozvání na zajímavé akce. Na Osobnosti eGovernmentu jsme vystoupili již podruhé. A samozřejmě hluboká poklona patří organizátorům. Naše Smyčce doplnili také 2 trubači a bubeníci. Pokud prostor nepoznáváte, jedná se o Novou budovu Národního Muzea. Třeba sem také jednou zavítáme s celým orchestrem.


  • 25.březen - To byl pro nás jeden z nejnáročnějších dní celé sezóny, ale zároveň také jeden, na který jsme se opravdu těšili. V Besedním domě v Brně jsme totiž pořádali v pořadí již 3.filmový ples PFO. Hrálo se, zpívalo a tančilo a čtyři hodiny utekly jako voda.


DUBEN

  • 2.dubna - Pokud jsme se na některé vystoupení Smyčců obzvláště těšili, tak to byl právě koncert v Divadle Rokoko. Naše druhé nejžádanější těleso se po relativně dlouhé době představilo veřejnosti v Praze. A koncert to byl opravdu vyjímečný, jak prostředím, tak programem. Určitě se sem zase brzy vrátíme.

  • 22.dubna - V závěru dubna jsme opět přesně po roce zavítali do naší oblíbené Měšťanské besedy v Plzni, kam pokaždé rádi vozíme speciální program, proto jsme polovinu programu zasvětili hudbě několika autorů pro filmovou ságu o Harry Potterovi. Příště se opět můžete těšit na vyšperkovaný program.



KVĚTEN

  • 11.května - PFO hraje i klasickou hudbu. O tom jsme některé z Vás přesvědčili na koncertě pořádaném Česko-Ázerbájdžánským spolkem. Ten byl uskutečněn na počest dvojnásobného výročí - 100 let od narození ázerbájdžánského prezidenta Heydara Alieva a 30 letům diplomatické spolupráce obou republik. K této speciální příležitosti a na přání pořadatele jsme přizvali violoncellistu Jana Pospíšila, který za našeho doprovodu fantasticky provedl několik cellových koncertů skladatelů jako Gabriel Fauré, Antonio Vivaldi, Camille Saint Saens nebo Antonín Dvořák. Došlo samozřejmě i na filmovou hudbu Aarona Coplanda (Our Town) a Johna Williamse (Schindlerův seznam v úpravě pro violoncello a orchestr).

  • 20.května - V pořadí již desátý koncert během 5 let, kdy jsme se poprvé představili v sestavě Smyčců na Hvězdárně a Planetáriu na Kraví Hoře. Prvotní nenápadná spolupráce s festivalem FUTURE GATE vyústila v pravidelné návštěvy tohoto vyjímečného prostoru. Děkujeme, že nás v tom notně podporujete. Na Hvězdárně nás to s vámi baví!


ČERVEN

  • 3.června - Druhá zastávka ve slovenském Rozhlase během půl roku se tentokrát nesla ve znamení akčních a fantasy filmů. Velkou měrou jsme také zařadili videoherní hudbu v obou tématických polovinách. Zazněla tak například hudba z Grand Theft Auto, Mafia: Definitive Edition, World of Warcraft, The Legend of Zelda či aktuálního hitu Elden Ring, který celý koncert otevíral. Velmi nás potěšilo, jak vás rozmanité tituly baví!


  • 19.června - Konec června nám přinesl ještě jednu návštěvu Slovenska. Podobně jako v loňském roce v Pezinku, ani letos jsme se příliš nevzdálili od Bratislavy a zavítali jsme do letoviska Senec. Ve spolupráci s našimi slovenskými kolegy jsme si koncert pod širým nebem v místním Amfiteáru opravdu vychutnali.


ČERVENEC

  • 1.července - Celou sezónu jsme završili hned začátkem prázdnin akcí, která patřila k jedné z nejnáročnějších. Pod názvem Western Symphony se skrývalo představení, kterým jsme společně s herci, kaskadéry, tanečníky a jejich čtyřnohými parťáky vzdali hold těm nejslavnějším filmům žánru. O režii celého představení a spojení obou složek, animační i hudební se postaral Igor Krištof. Pod vedením dirigenta 36 členů orchestru zahrálo na 16 skladeb, mezi nimiž nesmělo chybět Sedm statečných, Vinnetou a Poklad na Stříbrném jezeře, Poslední Mohykán, Tenkrát na Západě či Limonádový Joe a mnohé další. Páteční zkoušku sice zkrátil mírný déšť a sobotní dopolední představení cca o 20 minut odsunul, ale jinak už nic nebránilo tomu, aby se program v plné parádě přenesl několika stovkám diváků. Věříme, že si jej v nadcházejících letech zase někdy zopakujeme.


133 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page